torstai 26. syyskuuta 2019

Kutsutaanko lapset mukaan häihin?


                                          Kutsutaanko lapset mukaan häihin?

                                                                  Kuva Excella Photo

Kirkon kellot lyövät ja kumahdukset tuntuvat pojan sydämessä asti.  Poika seisoo käytävällä puristaen lujasti serkkunsa Sofian kädestä. Vähän pelottaakin. Missä Mamma on? Sofia pitää kuitenkin pojan kädestä lujasti kiinni.  Samalla alkaa kuulua mahtavaa musiikkia ja pitää lähteä kävelemään eteenpäin. Morsiusneidot työntävät pojan liikkeelle.  Nyt pitää mennä. Onpa täällä paljon ihmisiä. Poika astelee hienosti kirkon käytävää pitkin mutta sitten puolessa välissä alkaa ujostuttamaan. Poika riistäytyy irti serkkunsa kädestä ja jatkaa rauhallisena matkaansa sivukäytävälle muina miehinä. Isoisä huomaa tilanteen ja lähtee pikaisesti hakemaan poikaa istumaan kirkonpenkille. Häävieraiden suut ovat hymyssä. Onpa poika suloinen!

                                                           Kuva Janne Miettinen

Aina eivät häät saa näin suloista alkunäytelmää. Minullakin on tällä hetkellä muutama hääpari, joka miettii kuumeisesti kutsutaanko myös lapset häihin. Onko herttaisempaa näkyä kuin pienet sulhaspojat juhlavaatteissaan sekä suloiset kukkaistytöt (brides little angels) prinsessa mekoissaan. Mutta takaisin todellisuuteen. Monesti juhlatila rajoittaa vierasmäärää. Pikku taaperoillakin on oltava istumapaikka ja jos muutenkin joudutaan jo karsimaan vierasmäärää, niin pienokaisten jättäminen kotiin saattaa olla yksi keino saada jonkinlainen ratkaisu vierasmäärän hallintaan.

                                                                Kuva Excella Photo

Toinen seikka on tietysti se, että hääpari haluaa viettää hääpäivänsä läheistensä ja hyvien ystäviensä kanssa nauttien heidän seurastaan. Ilman lapsia monet parit saavat syödä, juoda ja juhlia rauhassa. Yleensä vanhempien arki on tiivistä yhdessäoloa ja arjen rutiinia päivästä toiseen, joten kutsu ilman lapsia saattaa olla tarpeeseenkin tuleva hengähdystauko. Aina on tietysti niitä vanhempia, jotka loukkaantuvat, koska omia kullannuppuja ei ole kutsuttu mukaan. On kuitenkin muistettava aina kunnioittaa hääparin toivetta. 

Tässä muutama vinkki kutsukorttiin:

Sorry lapset, tällä kertaa juhlimme ilman teitä.

Ikäraja 18v.

Baari/ alkoholitarjoilu aloitetaan noin klo 20.00 (vieno ilmoitus siitä, että vanhemmat voivat itse päättää pitäisikö lasten lähteä tuolloin jo kotiin nukkumatin luo)

Kutsun kuoreen laitetaan selkeästi vain vanhempien nimi Matti ja Maija Meikäläinen (tämä pitäisi olla selkeä viesti, että vain vanhemmat ovat kutsuttu mukaan)

Joka tapauksessa suosittelen, että kutsuun laitetaan selkeästi ilmoitus siitä, että lapsia ei ole kutsuttu tällä kertaa mukaan. Sen voi kirjoittaa vaikkapa infokorttiin, joka on kutsun liitteenä. Näin vältytään väärinkäsityksiltä ja pahalta mieleltä. Vanhemmillakin on aikaa harkita asiaa ja saada lastenhoitaja hankituksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti